joi, 17 aprilie 2014 | 02:56

ISJ Constanţa: 100 de posturi rămase libere în învăţământul primar

miercuri, 12 septembrie 2012
Publicat de Ancuța Ciobanu
   

În urma examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2012, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, după rezolvarea contestaţiilor depuse, procentul de promovabilitate, în judeţul Constanţa, a fost de 38,57%. „Acest procent situează judeţul Constanţa pe locul patru în ţară în privinţa gradului de promovabilitate, în această sesiune. Concluzia noastră a fost că, participanţii la această sesiune au conştientizat faptul că singura cale de a promova examenul de Bacalaureat este reprezentat de studiul şi de activitatea de a acumula cât mai multe cunoştinţe în domeniul pe care şi l-au ales pentru a susţine acest examen. Sunt convins că rigoarea şi preocuparea noastră de a organiza şi de a respecta metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat, a contat”, a precizat inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu, în cadrul conferinţei de presă, de ieri. Anul acesta, la examenul de Bacalaureat din toamnă s-au înscris 3.269 de candidaţi din care s-au prezentat 2.950, un procent de 90,24% iar cei absenţi în număr de 319 a reprezentat un procent de 9,76%. Dintre aceştia, 1.730 au susţinut examenul de Bacalaureat la Limba şi literatura română, 5 elevi au susţinut examenul la limba şi literatura maternă iar proba obligatorie a profilului a fost susţinută de 2.274 de candidaţi înscrişi. La proba la alegere a profilului şi specializării s-au prezentat 1.392 de candidaţi înscrişi. „O statistică realizată de noi inspectorii şcolari arată că pentru cei 1.300 de absolvenţi ai examenului de Bacalaureat din această sesiune, în jur de 500 de absolvenţi veneau cu un singur obiect de studiu ca probă de examen şi în jur de 600 care veneau din sesiunea trecută cu medii între 5 şi 6 reprezentând cei 13%. Ei se pot suprapune ca pondere doar că, de data aceasta, acest procent s-a datorat şi preocupării de studiu pentru ei, mulţi provenind din anul trecut. Considerăm că s-a văzut totuşi un interes ridicat al elevilor, chiar şi din alte promoţii”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, prof. Adriana Cristina Oprea.

În urma examenului de Bacalaureat din această toamnă au fost depuse, la nivelul judeţului Contanţa, 1.179 de contestaţii, şi anume: 394 de contestaţii s-au depus la limba şi literatura română, 476 de contestaţii au fost la matematică, 121 la fizică, 117 la biologie, 34 la anatomie, 17 la geografie, 13 la chimie, 5 la istorie şi câte o contestaţie pentru fiecare în parte s-au depus la limba turcă şi respectiv psihologie. Dintre acestea, lucrări cu note modificate în urma contestaţiilor au fost în număr de 410, lucrări cu note scăzute 165 şi lucrări cu note majorate 245. „Ca un feedback al acestei sesiuni de Bacalaureat este faptul că mulţi elevi au picat cu medii de 5,89-5,99. Din păcate nu s-au luat în calcul, conform metodologiei decât contestaţiile care sunt mai mari de 50 de sutimi. Vom face şi aici mai multe demersuri pentru că şi acele 50 de sutimi poate ar trebui să i se puncteze elevului. Vom face o raportare acum la sfârşitul examenului de BAC şi vom lua în considerare toate doleanţele elevilor şi profesorilor”, a menţionat inspectorul şcolar general adjunct, prof. Adriana Cristina Oprea.

În privinţa situaţiei de ocupare a posturilor rămase vacante de către cadrele didactice, ultimele şedinţe publice au avut loc în perioada 6-7 septembrie a.c. Acestea s-au desfăşurat în trei mari centre: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic „G.Călinescu” şi Colegiul Tehnic Energetic Constanţa.

În cadrul acestor şedinţe au fost repartizate, în ordine, astfel, cadrele didactice titulare pentru completarea normei didactice pe o perioadă de cel mult un an şcolar, cadrele didactice titulare, a căror restrângere de activitate nu a fost rezolvată prin transfer, prin detaşare, cadrele didactice titulare care au solicitat continuitate prin detaşare la cerere, în baza notelor obţinute la concursul din iulie 2011, cadrele didactice titulare nerepartizate care au solicitat detaşare la cerere în baza mediilor obţinute la concursul din august 2012, cadrele didactice titulare nerepartizate care au solicitat detaşare la cerere în baza punctajului, în perioada prevăzută de Calendarul mobilităţii personalului didactic, pentru angajare pe perioada determinată, candidaţilor rămaşi nerepartizaţi sau care au norma didactică incompletă, care s-au înscris la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, sesiunea 2012 şi pentru repartizare în baza notelor din iulie 2011 şi/sau iulie 2010 în perioada prevăzută de Calendarul mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în regim de plata cu ora personalului didactic. În acest sens, potrivit datelor furnizate de ISJ Constanţa au rămas vacante 140 de posturi, dintre care aprox.40 pe educatori şi aproape 100 de posturi rămase libere pentru învăţători.

O situaţie nefericită cu care se confruntă la ora actuală, inspectorii şcolari din cadrul ISJ Constanţa este renunţarea la post a unor cadre didactice din mediul rural, nemulţumite fiind de salariul din învăţământ. „Sunt în jur de 15 posturi la care cadrele didactice au renunţat. Este vorba de un volum foarte mare de muncă şi o remuneraţie foarte mică. Mă bucur, totuşi, că au renunţat acum şi nu în cursul anului şcolar”, a conchis inspectorul şcolar general prof.d.Răducu Popescu.

Lasă un răspuns

Proiect PSD pentru arborarea de către unităţile administrativ teritoriale a steagurilor proprii

Un grup de 42 deputaţi PSD, printre care Victor Ponta şi Liviu Dragnea, au iniţiat o propunere legislativă care reglementează… Citeşte tot »

Victor Ponta: AMR 35 de săptămâni!

Premierul Victor Ponta susţine, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook marţi seară, 15 aprilie a.c., că “este total… Citeşte tot »

Daniel Constantin candidează la Congresul PC la postul de preşedinte

Preşedintele PC, Daniel Constantin, va candida la Congresul ordinar al PC din 26 aprilie a.c., pentru un nou mandat de… Citeşte tot »

Hannes Swoboda: Băsescu a atins un nou nivel minim prin declaraţiile la adresa unei senatoare PSD

Liderul Grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, marţi, 15 aprilie a.c., că preşedintele României, Traian Băsescu, a atins… Citeşte tot »

În premieră în România. Life in Color, cea mai mare petrecere cu vopsea din lume.

Life in Color, cea mai mare petrecere cu vopsea din lume, va fi organizată în premieră în România, pe 12… Citeşte tot »

Călin Popescu Tăriceanu: Băsescu a încălcat Constituţia şi legile penale de două ori.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că şeful statului ar fi încălcat duminică, 13 aprilie a.c., de cel puţin două… Citeşte tot »

Preşedintele Comisiei Nana: Raportul va fi gata miercuri

Preşedintele Comisiei Călăraşi, Mihai Fifor (PSD), a declarat, după încheierea şedinţei de luni, 14 aprilie a.c., că raportul Comisiei va… Citeşte tot »

Victor Ponta: Sunt absolut convins că Băsescu va ajunge în închisoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, 14 aprilie a.c., că este absolut convins că preşedintele Traian Băsescu va ajunge în… Citeşte tot »

Funcția de rector al Universității Ovidius naște concurență

„Construiește pe valori” este planul de management propus de Ana Rodica Stăiculescu pentru a convinge cadrele didactice și studenții din… Citeşte tot »

Corlăţean salută înfiinţarea Grupului de Sprijin al CE pentru Ucraina

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat, la Consiliul de Afaceri Externe, disponibilitatea României de a contribui în mod substanţial la activitatea… Citeşte tot »Adrese si telefoane utile


Horoscop Zilnic